Lite gladare lite renare

Hur agerar man när ett litet barn på ca sex år kommer fram till och ber om en slant eller att man ska köpa ett armband  när man själv ligger där på en solstol, dricker en lemond och läser en bok utan några bekymmer i livet förutom till vilken restaurang man ska gå till när man börjar bli lite hungrig? Hur agerar man för att inte behöva skämmas ända in i själen? Vi blir alltid lika ställda. Samtidigt som vi skulle vilja döva samvetet genom att köp ett armband eller en fläta uppmanas vi av hjälporganisationer att inte ge barnen mat och pengar eller handla från dem för att vi då skulle bidra till att de fortsätter tigga och arbeta på stranden där de lättare utsätts för övergrepp och där de inte får gå i skolan. Denna moraliska brottningsmatch utkämpas inte bara någon gån då och då utan snarare flera gånger om dagen, och den lämnar oss utmattade i själen!

Det finns även en hel del kvinnor som går runt och erbjuder manikyr, pedikyr, epilering eller massage för att få ihop ett levebröd. Men vad gör man när man varken är rik eller fattig? Även om vi hade önskat kan vi inte hjälpa alla. I denna situation har vi båda mått dåligt och inte vetat hur vi ska gå till väga. 

Men idag fick vi bidra på ett sätt som vi båda är insatta i! Nämligen att svara på och bidra med kunskap innom miljöfrågor. Precis som vi skrivit i ett tidigare inlägg har vi under denna resa förfärats över synen på, och hanteringen (eller snarare bristen av hantering) av, sopor och skräp. Vi har sett allt annat än glädjande beteenden hos både lokalbefolkning och turister! Men än behöver vi inte känna oss modfällda. Genom att Kambodja har ökat ofantligt inom turisindustrin de senaste åren har landet sakta men säkert ökat sin medvetenhet angående nedskräpning. Mitt i ett extra spännande avsnitt i The hunch back of Notre-Dame blir vi approachade av en volontär från en miljöorganisation i Phnom Penh som nu startat ett projekt i Sihanoukville för att öka medvetenheten kring nedskräpning hos både turister och lokalbefolkning och även bidra till renare stränder. Vi blev så glada över att det visade sig finnas en organisation för miljöfrågor att vi gjorde en high-five och svarade på volontärens frågor! Som tack för hjälpen fick vi dessutom en stylish schal. 
Vårt samvete mår för tillfället bättre och förhoppningsvis kommer en turist färre fimpa sin cigg i havet.